Hoppa till sidans innehåll

Om Idrottens Dag


Idrottens Dag i Blekinge

Den svenska idrottsrörelsen håller på att förändras. Målet är idrott för alla hela livet. Idrottens dag är en del av den resan. En dag med roliga aktiviteter och nya idéer. Besökare får prova på, uppleva, tänka och prata om hur framtidens idrott kan se ut.

KlättringIdrottens dag är ett nationellt koncept som arrangeras på 25 platser i 18 av RF:s distrikt under 2019. Syftet är att inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet. Idrottens dag ska också lyfta upp idrottsfrågorna på agendan och uppmuntra till samtal hur vi ska idrotta i framtiden.

Idrottens dag tar avstamp i idrottsrörelsens pågående förändringsarbete, ”Strategi 2025”, där förbunden bland annat pekat ut att en ny syn på träning och tävling är nödvändig om idrotten fortsatt ska lyckas engagera lika många människor. 

Alla Idrottens dag ser lite olika ut beroende på lokala förutsättningar. Gemensamt är att alla Idrottens dag ger många chanser till idrott, rörelse och inspiration. Alla evenemang är dessutom helt gratis. Fokus ligger på glädje och spännande samtal med högt i tak. 

På många platser erbjuder det lokala föreningslivet roliga aktiviteter för familjer. Ibland är det istället evenemang som genomförs tillsammans med skolan. 

Riksidrottsförbundet arrangerar även en rörelseturné som besöker sju orter som genomför Idrottens dag i år. Tänk dig en resande cirkus med rörelseglädje i fokus. Den består av flera roliga aktiviteter där besökarna får lära sig mer om träning och tävling – både genom att röra på sig i specialdesignade motorikbanor och kolla in utställningen i tältet. Besök oss gärna och prata idrott!

Tillsammans mot framtidens idrott

Varje dag tar förbund och föreningar över hela Sverige stora kliv mot en framtid där fler idrottar hela livet. Förhoppningsvis vänder vi den negativa spiralen där alla inte känt sig välkomna, ett färre antal eldsjälar har fått göra allt mer och vi är många som har slutat idrotta i förening alldeles för tidigt. Bara en bråkdel av barn, unga och vuxna i dagens Sverige rör på sig tillräckligt mycket. Det är dags att vända trenden.

Resan mot en mer välkomnande, nyfiken och modig idrottsrörelse har börjat. En idrott där vi fokuserar på glädje och utveckling som ger alla förutsättningar och motivation att idrotta hela livet. Fler ska få uppleva idrottsglädje och gemenskap i våra föreningar och de som vill utmana sig själva att nå så långt det bara går ska få bättre möjligheter att nå sin fulla potential.

Idrottens dag är ett viktigt steg på den här resan. Där får vi möjlighet att samla många som är med och formar framtidens idrottsrörelse, inte minst den nya generationen. På Idrottens dag pratar vi om och visar upp de spännande saker som sker. Vi utmanar gamla sanningar om hur vi ska träna och tävla i våra föreningar och formar en idrottsrörelse där fler känner sig välkomna och väljer att idrotta hela livet.

Uppdaterad: 10 JUN 2019 11:03 Skribent: Liselotte Lindahl
Epost: Adressen Gömd